Uděláme vše pro Vaši spokojenost


Co nás motoristy čeká v |roce 2013?

09.01.2013 21:11

Co nás motoristy čeká v roce 2013?

V novém roce nás čeká nejen volba nového prezidenta, ale také rozkopaná dálnice D1, dražší pohonné hmoty díky rostoucí DPH, konec výmluvy na osobu blízkou, možnost řídit skútry s automatickým řazením s řidičským průkazem na osobní auto nebo nové policejní bločky.

Od devatenáctého ledna budou moci majitelé řidičských průkazů na osobní automobily řídit skútry s automatickým řazením. Omezením bude výše zdvihového objemu, která nesmí překročit 125 cm3 a také maximální konstrukční rychlost 50 km/h. Na motoristy kromě této pozitivní zprávy čekají spíše samá negativa. Řidiči se mimo jiné budou muset obrnět trpělivostí při cestě po dálnici D1, která bude (zřejmě od března) procházet generální rekonstrukcí.

Majitelé aut budou muset jako provozovatelé platit pokuty za osoby blízké a závěrem roku bude potřeba počítat se zdražením dálničních známek na rok 2014. Další špatnou zprávou je zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH), která je nedílnou složkou ceny pohonných hmot. Můžeme tak počítat s mírným nárůstem cen benzínu a nafty. Již teď jde z ceny jednoho litru benzínu 51% ceny na daně, jelikož kromě DPH stát vybírá spotřební daň (u benzínu 12,84 Kč/litr, u nafty 10,95 Kč/ litr). 

Další změnou roku 2013 je, že oprávnění k provozu motorového vozidla se může stát formou jak notorické neplatiče výživného přimět k placení alimentů. Úřady budou moci odejmout řidičský průkaz za dlouhodobé neplacení alimentů. Výjimkou je ten řidič-neplatič, který řidičské oprávnění potřebuje pro svoji obživu, a tudíž je na ní závislá i výplata výživného.

Rok 2013 je poslední rokem, kdy si můžete vyměnit staré řidičské průkazy. Ukončí se výměna řidičských průkazů, aby byly používány jen ty, které svojí podobou a ochrannými prvky odpovídají evropským normám. Nyní se to týká majitelů řidičských průkazů vydaných od 1.1.2001 do 30.4.2004. Řidičské průkazy se mění na obecních úřadech s rozšířenou pravomocí až do 31.12.2013.

Poslední novinkou je zavedení nových bločků vystavovaných policií při spáchání dopravního přestupku. Nové bločky mají dva rovnocenné díly, a ten který dostává řidič, je přesnou kopií, takže do něj není možné nic dopisovat nebo je jinak upravovat.

—————

Zpět