Uděláme vše pro Vaši spokojenost


Na co v zimě nezapomenout

09.01.2013 21:16

Na co v zimě nezapomenout

Zima je tady a někteří řidiči se ani na ní nestihli připravit. Co je důležité a na co byste měli pamatovat?

V prvé řadě nesmíte zapomenout na obyčejnou škrabku vhodnou pro očišťování námrazy. Při čerstvém sněhu přijde vhod například smetáček na ometení sněhu. V základní zimní výbavě také počítejte s rozmrazovačem (nejlépe ve spreji), který se hodí na zamrzlé zámky dveří. Ten by měl vždy uložen mimo vůz. Uplynulá zima ukázala, že závěje mohou potkat i motoristy v nížině. Proto si do výbavy přibalte skládací polní lopatu. Pokud se chystáte do horských oblastí, nezapomeňte na sněhové řetězy. Vhodným doplňkem zavazadlového prostoru jsou například omyvatelné gumové podlážky. Problémem může být i mlžení skel. Situaci zlepšíte ošetřením skla speciálním přípravkem proti mlžení. Důležitá je i kontrola kabinového filtru (ten může být ucpaný a zdrojem mlžení).
Zimní pneumatiky oceníte při prvním sněhu
Zimní pneumatiky jsou letos poprvé povinné na celém území Česka. Mezi 1. listopadem a 31. březnem je jízda na letním obutí po zasněžené silnici zakázaná. Za zimní pneumatiku je považována pneumatika, na jejíž bočnici je vyznačeno označení M+S nebo M.S nebo M/S. Samotné pneumatiky určené pro zimní období jsou vyrobeny z měkčí směsi, čímž si uchovávají přilnavost k vozovce i za teplot hluboko pod bodem mrazu. Důležité je dodržení minimální hloubky dezénu (4 mm) a jejich správné nahuštění.
Nepodceňujte dobré palivo
Majitelé vozidel se vznětovými motory mají v zimě o starost navíc. Nafta totiž obsahuje uhlovodíky zvané parafiny, které při ochlazení krystalizují a usazují se v čističi paliva (po jeho ucpání se přívod paliva zastaví). Teoreticky by k tomu nemělo docházet, protože norma stanoví prodejcům pohonných hmot povinnost mít u čerpacích stanic vždy od 1. října do 15. listopadu vhodnou naftu do -10 °C. Od 16. listopadu do 28. února mají prodejci povinnost prodávat tzv. zimní naftu s filtrovatelností do -20 °C. Může se však stát, že mrazy budou větší nebo některý z prodejců nedodrží stanovenou normu a váš vůz se stane nepojízdným. Doporučujeme tedy již nyní přidávat do nafty zimní aditiva, které této situaci zamezí. U benzínových vozů stačí většinou před začátkem zimy přidat do nádrže Velfobin.
Využijte preventivní servisní prohlídky
Pokud nechcete ztrácet čas kontrolou technického stavu vozidla před zimou, můžeme doporučit preventivní předzimní prohlídku v servisech či u prodejců automobilů. V servisu zkontrolují těsnost chladicího systému, stav a mrazuvzdornost chladicí kapaliny, stav oleje, stav řemenů, funkci stěračů a vstřikovačů, funkci alternátoru a stav akumulátoru. Technikům neunikne ani stav žárovek a seřízení světel. Některé servisy kontrolují i funkci ruční brzdy, hladinu a stav brzdové kapaliny, stav kulových čepů nápravy a řízení, stav brzd, těsnost manžet poloos a výfukové soustavy a například stav tlumičů pérování.
Dobré rady
V zimě by řidič neměl zapomínat na dostatek pohonných hmot v nádrži, jelikož zejména na dálnicích hrozí několikahodinové zácpy. Každodenního ranního škrábání ledovky na sklech se můžete zbavit pomocí nánosu speciálních přípravků proti námraze nebo aplikací fólie na čelní sklo, která musí být napnutá. Sněhové řetězy si zkuste cvičně nasadit za příznivých podmínek. Pořiďte si nezávislé topení, které Vás zbaví námrazy a pocení oken, předehřeje motor na provozní teplotu a ještě vyhřeje kabinu na pokojovou teplotu.
Jak si zpříjemnit jízdu ve voze?
Zajisté velkým pomocníkem je již zmíněné nezávislé teplovodní topení, které během chvíle dokáže ohřát interiér i samotný agregát. Sice to nepatří mezi nejlevnější metody,ale přijde to vhod. Stále častěji se proto u osobních vozidel objevují mezi příplatkovou výbavou vyhřívané přední sedadla. Již méně častěji narazíme na vyhřívané čelní sklo, stěrače či věnec volantu.

—————

Zpět